Κόκκινο Κρασί, Τερηδόνα και Περιοδοντική Νόσος
Νέα δεδομένα αναφέρουν πως η κατανάλωση κρασιού και ειδικότερα του κόκκινου πέραν των ευεργετικών συνεπειών στο σώμα μας μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης, μπορεί να προλάβει ως ένα βαθμό την τερηδόνα και την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.
Σε έρευνά του το Ινστιτούτο Ερευνών και Επιστημών Διατροφής της Μαδρίτης μελέτησε την επίδραση δύο πολυφαινολών, το καφεϊκό και p-κουμαρικό οξύ, που βρίσκονται στα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και των παραγώγων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, στα βακτήρια του στόματος. Έτσι βρέθηκε ότι στα P. Gingivalis, S. Mutans και F. Nucleatum, υπέυθυνα βακτήρια για την τερηδόνα και την νόσο του περιοδοντίου μειώθηκε η ικανότητα προσκόλλησής τους στους οδοντικούς ιστούς με αποτέλεσμα να χάνουν τη δραστικότητά τους. Μάλιστα όταν συνδυάστηκαν αυτές οι πολυφαινόλες με προβιοτικά του στόματος όπως ο S. Dentisani αυξήθηκε περισσότερο η αντιπροσκολλητική τους δράση.