Σε Περίπτωση Πονόδοντου…

Ποτέ μη προβαίνετε σε δικές σας τεχνικές και θεραπείες εάν δε γνωρίζεται τι κάνετε ακριβώς. Πρόκειται για την υγεία σας και μπορεί να κάνετε κάτι κακό άθελά σας.

Ο οδοντίατρός σας είναι ένα τηλέφωνο μακριά για να σας καθοδηγήσει στο τι να κάνετε προσωρινά μέχρι το ραντεβού σας. Ποτέ μην πάρετε μόνοι σας αντιβίωση γιατί όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και επίσης μπορεί να είναι άσκοπη η λήψη της για το πρόβλημά σας. Μην καταφεύγετε σε “γιατροσόφια” γιατί μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά (π.χ. αλκοόλ και ασπιρίνη επάνω στα δόντια μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα στα ούλα).

Διαφορετικά…

Εάν εντοπίσετε τον πόνο σε κάποιο δόντι βουρτσίστε καλά τα δόντια σας και ιδιαίτερα εκείνη την περιοχή και προσπαθήστε να κρατήσετε χλιαρό νερό στην περιοχή που σας πονάει. Εάν αυτό επιδεινώσει τον πόνο καταφύγετε σε κάποιο ήπιο αναλγητικό.

Σε περίπτωση που παρατηρείτε έντονη αιμορραγία στα ούλα σας κάντε πλύσεις με χαμομήλι ή αλατόνερο.

Εάν έχετε κάνει πρόσφατη εξαγωγή και το αίμα δεν σταματάει χρησιμοποιήστε γάζα αποστειρωμένη και όχι βαμβάκι και πιέστε την δαγκώνοντας στο σημείο της εξαγωγής. Καλέστε άμεσα τον οδοντίατρο!

Εάν μετά από χτύπημα έφυγε κάποιο δόντι διατηρήστε το σε γάλα ή μέσα στο στόμα σας και κάτω από τη γλώσσα μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Οι παραπάνω οδηγίες συνιστούν απλές κατευθυντήριες γραμμές που μπορεί να κάνει ο ασθενής για τις οποίες ο μόνος υπεύθυνος είναι αυτός που τις ακολουθεί και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τον οδοντίατρο και τη θεραπεία που προσφέρει.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *