Η “Ασθένεια του Πολιτισμού” στα Δόντια

Ο άνθρωπος με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού πέρασε από το στάδιο του κηνυγού-τροφοσυλλέκτη στο στάδιο του γεωργού.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στη μετατροπή του φαγητού από το σκληρό κρέας σε πιο μαλακές τροφές όπως τα όσπρια,τα σιτηρά και το επεξεργασμένο πλέον κρέας με παράλληλη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης ιδίως μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτά οδήγησαν πρώτον στη σμίκρυνση των γνάθων και στην ανάκυψη ορθοδοντικών προβλημάτων επειδή το λιγότερο έργο που επιτελούσαν οι μύες άφησε τα οστά υποανάπτυκτα. Δεύτερον τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη έκαναν το πρόβλημα της τερηδόνας την επιδημία του 21ου αιώνα.

Κυρίως για τους παραπάνω λόγους στην οδοντιατρική η “νόσος του πολιτισμού” έχει βαρύ αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *