Γλυκά, Αλκοολισμός και Κατάθλιψη

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη στις τροφές, το άμυλο και γενικά οι υδατάνθρακες στις τροφές είναι οι υπαίτιοι για τη δημιουργία τερηδόνας στα δόντια μας. Σε πρόσφατη έρευνα εντοπίστηκε μία σχέση ως προς την κατανάλωση ζάχαρης, τον αλκοολισμό και την κατάθλιψη.

Είναι αποδεδειγμένο στην ιατρική κοινότητα ότι η γλυκιά γεύση ενεργοποιεί κυκλώματα επιβράβευσης στον εγκέφαλο και μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Έχει επίσης βρεθεί ότι παρόμοια κυκλώματα ενεργοποιούνται και με την κατανάλωση αλκοόλ. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε ότι άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού (κάποιος γονεάς ή συγγενής πρώτου βαθμού με εξάρτηση στο αλκοόλ) είχαν την τάση να αποζητούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σακχαρόζης (“ζάχαρης”) στις τροφές τους προκειμένου να ικανοποιηθούν γευστικά ως προς την πρόσληψη “γλυκού” από άτομα χωρίς τέτοιο οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης βρέθηκε ότι λόγω της ενεργοποίησης των κυκλωμάτων επιβράβευσης του εγκεφάλου, άτομα που παρουσίαζαν κατάθλιψη και καταθλιπτικά συμπτώματα αποζητούσαν επίσης μεγαλύτερες ποσότητες “γλυκού” προκειμένου να αισθάνονται καλά.

Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς μηχανισμοί και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πρόσληψης “γλυκού”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *